Palacinke!
Ovo nisu moje reci, nisam sigurna koji je izvor, ali svakako zanimljiv teks! I da....kakve palacinke volite? Slatke, slane, pohovane, zapecene ili nesto sasvim trece? :)

Da li ste znali da su prve palačinke (ako su se tada uopšte mogle tako
nazvati) jeli antički ljudi? Svakako, da to nisu bile palačinke kakve
mi jedemo danas. Te proste, pečene mešavine mleka, brašna, jaja i
začina su antički Rimljani nazivali "Alita Dolcia" (latinski za "nešto
slatko").
U zavisnosti od mešavine sastojaka i načina pripreme, završni
"proizvod" je izgledao kao mešavina palačinki, omleta i pogačica.Neke
od ovih palačinki su bile slatke (voće, lešnici, med), druge su bile
slane (sir, riba, meso). Ovi antički recepti su smatrani za srodne
vaflima, kolačima, hlebu i krofnama.
Palačinke, kakve ih mi znamo danas, su "stvorene" u srednjovekovnoj
Evropi.Kroz istoriju, sastojci za palačinke (najbolje brašno, kukuruz,
krompir), pribor (antičko kamenje za pečenje, srednjovekovna ognjišta,
improvizovani tiganji koji su se koristili na logorskoj vatri,
mikrotalasne pećnice) kao i "finalni proizvod" (tanke ili debele, slane
ili slatke, prelivene puterom i sirupom ili nežno urolovane i posute
voćem) su se prilagođavali raznim nacionalnim kuhinjama i lokalnim
običajima.
Galete (Francuska), tanke krompir-palačinke (Nemačka), flis-papir tanke palačinke (Francuska), "drop scones" (Škotska), palačinke od kukuruznog brašna (kolonijalna Amerika), bogato nafilovane (Rusija), "dadar gutung" (Indonezija), "bao bing" (Kina), i na kraju "samo-dodaj-vodu" mešavine (kasni 20. vek) - svi su oni pripadnici "porodice palačinki.
Sama reč palačinka nastala je od mavarske reči palacsinta (čitaj:
palačinta), a ova iz rumunske placinta, to je došlo iz latinskog
placenta od grčkog plak, genitiv plakos, u značenju "ploča". Zamena
sufiksa -ta našim sufiksom -ka nalazi se i u bugarskoj palačinki.Na
ukrajinskom je slično kao u mavarskom: palahynta.U Bosni "jestvina od
brašna, koja se zove i palačinka" naziva se prevrtača "jer
kada se ispeče s jedne strane, prevrne se na drugu". U istom značenju
koriste se i reči prevrta ("zamućeno vodom mlivo, koje se na tavi na
puteru peče"), prevrata, prevratuša i prevrtuša ("I golemu vatru naložiše, vino piju, a pripeču janjce, jadne babe masnu prevrtušu").
Od reči palačinka dobili smo i neko
liko izvedenica. Uz umanjenicu palačinkica, zabeležene su još: palačinkarnica (objekat u kome se pripremaju i prodaju palačinke), palačinkaš (onaj koji voli da jede palačinke), kao i palačinkijada (u nekim krajevima bivse YU odrzavaju se takmicenja u pečenju palačinki).
Među mnogobrojnim vrstama palačinki spominju se bečke, čokoladne,
kineske, mesne, šarene, švajcarske, zelene, ali i hrskavci, omotići,
zavežljajčići...
Sa samom reči palačinka možda je srodna i reč oplaha, "nekakav kolač, to se peče u Vrbniku (na Krku)".
U Skokovom "Etimologijskom rečniku" ta reč ima oblik opljaha, dok u citatu - greškom - piše "nekakav kolač" (umesto kolač)
Prof. Marvinu Spevaku sa Harvarda je uocio da je čuveni Šekspir pomenuo
palačinke četiri puta u dva komada. Oba komada su bila komedije, i oba
lika koja su spominjala palačinke su bili klovnovi.
Svi znamo šta su palačinke, pa rečničkoj definiciji, navodimo samo reda
radi: "vrsta jela (obično slatkog) od brašna, mleka (vode, piva) i
jaja, u obliku okruglog tankog lista pečena u tiganju ili na vrućoj
ploči, poslužuje se obično premazana nadevom".U recniku se navode i tri
izraza: palačinke sa orasima, sa pekmezom i sa sirom.U stvarnosti
postoji mnogo vrsta palačinki I njihov broj odavno prelazi 100.
Po legendi, savremene palačinke je smislio kuvar pape Gelazija I kad je
2. januara 492. godine u Vatikan došlo toliko hodočasnika da je
ponestalo hrane, a našlo se samo jaja i brašna. Novootkrivena
poslastica osvojila je Evropu, a u Francuskoj se uobičajeno prže za
Svijećnicu." Francuzi često jedu palačinke i rado se takmiče ko će
uspeti da okrene isprženu palačinku tako da je baci u vazduh i,
naravno, opet uhvati u tiganju.
Uz to se vezuje i praznoverje: na Novu godinu, na primer, valja da u
ruci, kojom bacate uvis i okrećete palačinke, držite novčić, pa ako
novčić ne ispadne, cele godine ćete imati novca.
Uspešno bacanje palačinki vezuje se i uz proricanje: navodno je
Napoleon pre svake bitke sam pržio i okretao palačinke. Ako bi mu koja
ispala, osvajač je kretao u boj pun mračne strepnje. Kad je, pekući
palačinke pod Moskvom, uspešno okrenuo četiri, a peta mu je pala na
pod, posle poraza je mračno rekao: 'To je ona peta palačinka!'".

U nastavku recepti za 3 vrste palacinki....
11/29,2007, at 00:58
Visit bump
njam,njam...ova ko bi reko da od citanja ne moze da se ogledni:D...zanimljivo,nema sta...samo odakle ti sve to o palacinkama?
11/29,2007, at 00:58
Visit bump
njam,njam...ova ko bi reko da od citanja ne moze da se ogledni:D...zanimljivo,nema sta...samo odakle ti sve to o palacinkama?
11/29,2007, at 01:01
Visit maslacak
Poslala mi pticica koja sutra dobija palacinke! ;)
11/29,2007, at 07:49
Visit domacica
puno interesentnih detalja koje nisam znala.Hvala!
Jedva čekam recepte.
Prijatno!